Wat u moet weten over artrose bij paarden

 

Wat u moet weten over artrose bij paarden

Artrose bij paarden is vergelijkbaar met artrose bij mensen. Artrose is de benaming van slijtage aan het kraakbeen van een gewricht. Door vermindering van het kraakbeen passen de verschillende delen van een gewricht steeds minder goed in elkaar. Het gewricht beweegt daardoor minder soepel. Op den duur kunnen pijnklachten ontstaan aan een versleten gewricht. Slijtage aan knie en heup zijn vaak voorkomende vormen van artrose bij paarden. Ook bij de mens zijn dit gewrichten die relatief gevoelig zijn voor artrose.

Bekijk onze producten →

Oorzaken artrose bij paarden

De oorzaak van artrose bij paarden is moeilijk aan te wijzen. Overgewicht is een belangrijke factor die de kans op artrose vergroot, evenals langdurige zware belasting van het gewricht. Waarschijnlijk is de aanleg voor artrose voor een belangrijk deel genetisch bepaald. Hoewel een vergevorderde vorm van artrose uiterst pijnlijk kan zijn voor het paard, wordt artrose in principe niet als een ernstige aandoening beschouwd. Het kan gezien worden als een deel van het verouderingsproces. Met behulp van fysiotherapie kan een paard vaak prima leren bewegen op een manier die minder belastend is voor het getroffen gewicht.

Hoe herkent u artrose bij paarden?

Omdat ieder paard anders is, kan het soms lastig zijn om gewrichten te herkennen die beperkt zijn in hun beweging door artrose. Als paarden nogal stijf uit hun stal lijken te komen, minder stevig op hun benen staan of aan spierkracht of conditie inboeten, dan kan dat een aanwijzing zijn voor gewrichtsslijtage. Artrose aan de knieën of heupen zal vaak tot pijnklachten bij het paard leiden. Naarmate de artrose het gewricht steeds meer aantast, zullen de pijnklachten verergeren en zal het paard steeds meer beperkt raken in zijn bewegingen.

Werken aan een sterk gestel

Gezonde voeding is de basis voor een uitstekende conditie. Onze voedingssupplementen zijn een uitgekiende toevoeging aan het dagelijkse menu en geen vervaning voor een gevarieerde voeding. Daarnaast is het belangrijk dat uw paard voldoende beweging krijgt.