Visolie pillen

Visolie pillen

U hebt ongetwijfeld wel eens van visolie pillen (capsules) gehoord. Ze zijn tegenwoordig een van de meest gangbare voedingssupplementen geworden die gezondheidsbewuste mensen slikken om hun gezondheid een extra zetje te geven. Wat is er zo goed aan visolie pillen en wat kunnen ze voor u betekenen?

Vul uw tekort aan Omega-3-vetzuren aan. →

Vetten zijn goed…

Visolie is vet. De olie is weliswaar handig in capsules verwerkt, maar in uw maag wordt de capsule al snel verteerd, waardoor u in principe pure olie binnenkrijgt. Ongezond is dat echter niet, want het lichaam heeft allerlei vetten nodig om gezond te blijven. Wist u bijvoorbeeld dat elke cel in uw lichaam een membraan heeft dat uit vet en waterstof bestaat? Sommige vitamines zijn enkel in vet oplosbaar, zoals de vitamines A, D, E en K. Zelfs het beruchte cholesterol is onmisbaar voor een gezonde werking van uw lichaam. Zonder vet kunt u letterlijk niet leven.

… maar lang niet allemaal

Het ene vet is het andere niet. Wanneer u vet voedsel eet, komt het vet via de maagwand in de bloedsomloop terecht. Gezonde vetten laten zich gemakkelijk vervoeren, maar ongezonde vetten, zoals verzadigd vet en transvet, blijven aan de wanden van de bloedvaten plakken. Dat fenomeen heet in medisch jargon 'atherosclerose'. In de volksmond heet dat ook wel aderverkalking. Dat is een levensgevaarlijke aandoening, want een dichtgeslibde ader kan allerlei nare aandoeningen veroorzaken, van hartaanvallen tot necrose: het afsterven van weefsels.

Daarom visolie pillen

Visolie pillen (capsules) bevatten vetten, de zogenaamde omega-3-vetzuren, die vastgekoekt vet kunnen losweken. Daarom zijn ze heel bevorderlijk voor de gezondheid. Veel mensen lijden aan een tekort aan omega-3-vetzuren terwijl ze omega-6-vetzuren juist overvloedig door hun aderen laten stromen. Houd er wel rekening mee dat dit supplementen zijn die geen substituut zijn voor een ongezonde levensstijl en een gebrek aan beweging. Het supplement werkt derhalve het best wanneer u daarnaast gezond eet en voldoende beweegt.